onsdag 22 augusti 2012

Ny utgång från verandan

Den lilla "altanen" på baksidan av huset började svikta oroväckande mycket så sent förra hösten rev jag den.

Och under sommaren har jag byggt en ny. Den gamla bestod av två reglar som gick in i syllen på huset. Jag tyckte inte att det var någon bra lösning eftersom det kom in fukt mot husväggen. Jag satte igen de gamla hålen i fasaden och fäste en ny bärregel mot fasaden. Jag satte distanser (22mm) för att regeln inte skulle direkt mot panelen och skruvade fast den med 160mm fransk skruv som går igenom panel och läkt och sedan en bit in i den stående panelen som är själva husväggen. Jag kapade lockläckten strax ovanför den nivå där trallen kommer ligga. Där kommer jag fästa en en plåt som hindrar vatten att rinna in mot fasaden.


Utifrån detta byggde jag själva regelverket och satt fast de två stolparna till räcket.

Här är trallen lagd och stolparna klara. Stolpara är 2 st 45x90 som jag skruvat och limmat ihop.

Jag byggde två staketsektioner med en överliggare och två lister som håller ihop snickarglädjen i nederkant. Dom enormt snygga brädorna har legat på vinden i många år. Dom är gjorda av morfars svåger Henry.

Första sektionen på plats. Som stolpdekoration sågade jag till en träbit och fräste en profil i överkant. På den satte jag en knopp som jag hittade på K-Rauta.

Sist så skruvade jag fast överliggaren. Jag skruvade den under ifrån så att det inte skall bli några synliga infästningar och lutade den även några grader utåt så att det inte skall bli något vatten stående. Klart!

1 kommentar: